Donnerstag, 13. August 2015

rijetke etničke skupine u Europi su rasno čiste kao Bošnjaci

"Endogamija bila je u bosanskih muslimana tako stroga, da sam ja u svoje vrijeme poznavao desetak begovskih rodova, koji su se ženili samo među sobom i nebi u svoj harem ni za što dovodili djevojke iz rodova izvan ovoga kola, pa bile iz najboljih kuća. Iz pometnutih razloga su mješoviti brakovi između Osmanlija i bosanskih muslimana bili izvanredno rijetki i bez vidnog učinka na oblikovanje rase."
 
"Endogamija i uz nju haremska klauzura bile su dakle u Bosni najuspješnjija zaštita za očuvanje rasnog elementa, i mislim, da mogu reći, da su rijetke etničke skupine u Europi sačuvale od tuđe natruhe onako čiste kao baš bosanski muslimani. Zasluga je to haremske ekskluzivnosti, koja je i u ovom slučaju očuvala pradjedovska rasna obilježja."
 
 "Poznato je, da je između bosanskih muslimana i Osmanlija postojao uvijek neki antagonizam i da su Bošnjaci zazirali od toga, da svoje kćeri udaju za tzv. Turkuše, a taj antagonizam zadobivao je često i opasan politički oblik, te je bio uzrokom pobunama,..."

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen