Montag, 3. August 2015

heretička vjera se iz Bosne širila u Italiju i Francusku

Dominikanac Anselmo iz Aleksandrije u Italiji, koji je živio i djelovao u 13.stoljeću, u jednom svom spisu navodi da su:

"heretici PRVO bili u Bosni otkud su svoj nauk proširili na Lombardiju, pa dalje prema Francuskoj, kamo je u Orleans stigla 1022.g. a u Arras 1025.godine."

Izvor:A.Dondaine, Le Tractatus de hereticis d`Alexandrie, Arch. Fr. Praedic, XX, Rome 1950., p. 308-324.
 
Prvi spomen hereze u Bosni potiče iz prve polovice 10. stoljeća. U pismu pape Ivana X, upućenom 925.godine splitskom nadbiskupu i tamošnjem svećenstvu, iznosi se prigovor što u susjednoj dijecezi (misli se na Bosnu), postoji neka nauka "koja se ne nalazi u svetim knjigama". Papa im prebacuje što nisu pazili nego su je "šutnjom odobravali".

Ovdje se ne kaže ko su bili heretici, niti se govori o karakteru njihovog učenja, ali napomena da ga "nema u svetim knjigama", jasno govori da je riječ o krivovjerju. Da se to odnosi na Bosnu i njene heretike sasvim je izvjesno jer je ona i u kasnijem razdoblju bila jedina zemlja u ovom dijelu Evrope na čijem se prostoru hereza nesmetano razvijala i gdje je takoreći stekla status državne vjere.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen