Freitag, 14. August 2015

nije bilo Pravoslavja prije Osmanlija u Bosni! (srpski izvori)

Sematizam Banjalučko-Bihaćke Srpske mitropolije iz 1901 kaže:
"U Pounju, kao i u cijeloj Bosanskoj Krajini, nije bilo pravoslavnog naroda prije Turaka. Ti su krajevi potpadali pod Hrvatsku kraljevinu.

Arhimadrit Ruvarac kaže nema Srba u Bosanskoj Krajini.

Vladimir Ćorović kaže, da nema dokaza da je u Bosni prije Turaka postojala jedna, znači jedna pravoslavna bogomolja. Ipak, on kaže da ima jakih dokaza da je Manastir Paprača, bio tu i prije Turaka

Mihailo Dinic srpski historičar kaže:
"Ne treba gubiti iz vida, da u pravoj Bosni, (Hum i dijelovi Rasa se izuzimaju. Misli se na Prijepolje, Mileševu) nije bilo u Tvrtkovog doba pravoslavnih. Za nas je ovo pitanje definitivno rešeno." 
 
Carigradski patrijars Genadije Skolarious 1453-1459 u pismu Sinajskim monasima kaze, da kadugeri (Bosanski krstjani) Huma, nisu pravoslavne vjere.

Pismo Ivana Kapistrana branitelja Beograda Papi Kalikstu III 4/7/1455: Kapistran kaže: 
"Bosanski krstjani nijesu pripadnici Istočne crkve, dapače da oni radije vole umrijeti u nevjeri, nego prihvatiti vjeru Rašana."

Aleksander Soloviev u Fundajatima 133-134 stranica kaže:
"Bošnjani su pripadici Crkve Bosanske."

SPC proklinje Bošnjane, i naziva ih krivovjernim u 14 i 15 stoljeću.

Idući i prije Sava Nemanjić, osniva 7 Biskupija SPC. Nijedna u Bosni. Travunija je do Save Nemanjića bila Katolička regija.

Sava Nemanjić šalje episkopa Hilariona u Ston da preobrati pripadnika Rimskog obreda tamo. Nakon 22 godine, Pravoslavni episkop se vraća, i kaže da nije preobratio nikoga, i da tamo vladaju ''raskolnici''. Oznaka za nevjernika, tog doba.

Kako sam kaže: ''Ni vrh'ovine n'ima, ni biri, ni jedinog dohodka niotkuder".

U 22 Godine rada SPC koja je osnovana za Save, nijednog dukata nisu dobili iz Stona, a svi su bili katolici, a u većoj mjeri Bosnjani. Ston je bio sastavni dio Srpske države, do 1333, kada je za 8000 perpera prodat Dubrovčanima, od tadašnjeg cara Dušana, kraljevm vsih Serbalja. Ugovoru je tada prisustvovao i sam Kralj Stepan Kotromanić, iako svi pripadnici moderne Srpske historijske škole, pričaju da nije. U Osminama (osam godina) Dubrovčani su isplatili Dušana.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen