Dienstag, 6. Mai 2014

srpske Ševe ubijale civile (Mart 1995 Sarajevo)

U izvještaju stoji da su Petar Salapura i Dragan Pećanac krajem marta 1995. godine došli u vojni dio Desetog diverzantskog voda i tražili od komandanta Milorada Pelemiša da izabere trojicu najekstremnijih pripadnika odreda koji će djelovati kao snajperisti po muslimanskim civilima. Salapura i Pećanac su dali upute da se egzekutorima kaže kako su nekoliko dana ranije na Grbavici ubijene dvije djevojčice srpske nacionalnosti. Operacija dobija naziv „Atentat na Aliju Izetbegovića“. Pelemiš za tu akciju angažuje Stanka Savanovića, Dragana Tešića i Darka Salamića. Svakom ponaosob daje zadatke. Savanović dobija zadatak da ubija djecu  ispred škole, Tešić da djeluje po civilima, a Salamić da puca po vojnicima UN-a. Njih trojicu na Grbavicu vodi Dragan Pećanac. Smješta ih u soliter u kojem su boravili sedam dana.

Stanko Savanović je iz snajpera pucao na djecu koja su se šetala i vozila na biciklu. U izvještaju RDB-a Srbije, koji potpisuje Zoran Mišković, stoji da je Savanović pogodio dvoje djece. Njegovo djelovanje je ocijenjeno neuspješnim, ali se nije moglo popraviti jer su se djeca razbježala i narednih dana nisu izlazila vani. Ni učinak ostale dvojice snajperista nije bio zadovoljavajući jer su ih locirali pripadnici UN-a. Slijedećeg dana Salapura je naredio granatiranje civila u Sarajevu. 

3 Kommentare:

  1. I onda je mrmot zamotao cokoladu...

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Aj ne izvlačite se odmah to su vaše jedinice, činile nismo mi?? Htjeli ste nas da nas okrivi te I optužite sram vas bilo !!!

      Löschen
  2. Lider “Ševa” Nedžad Herenda je priznao da je iz snajpera ubijao civile po Sarajevu i da je ta služba 1995. snajperom ubila francuskog pripadnika Unprofora i potom je to pripisano srpskoj strani. On je posvedočio i da su “Ševe” 1993. pokušale da ubiju generala ABiH Sefera Halilovića.Umesto Halilovića, ubili su njegovu suprugu i njenog brata aktiviranjem eksploziva podmetnutog na terasi stana generala, koji u tom trenutku nije bio prisutan.Podsetimo se da je bivši komandant međunarodnih mirovnih trupa u BiH general Majkl Rouz izjavio u Hagu, da su snage muslimanske Armije BiH katkad pucale na sopstvene civile.General kanadske vojske, bivši UNPROFOR-ovac, Dejvid Frejzer rekao je na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim sudom da je bilo slučajeva da su muslimanski snajperisti gađali svoje civile, čak i decu, kako bi Srbi bili okrivljeni.”Mi (UN) smo uložili zbog toga protest vlastima u Sarajevu,” rekao je Frejzer....

    AntwortenLöschen