Dienstag, 21. April 2015

Turska banda zaradila milione maraka švercom cigareta

1993. godine su u BiH stigla dvojica Turaka, to su Kemal et-Turkij, zvani Kemo i Handala et-Turkij sa još nekoliko njihovih zemljaka, te da su u tom periodu bili smješteni u nekoj muzičkoj školi u Zenici. Učestvovali su u ratu u okviru Armije BiH pod komandom Trećeg korpusa. Takođe sam spomenuo da su bili u dobrim odnosima i redovnim kontaktima sa stranim mudžahedinima iz Odreda "El-Mudžahedin". Kako su mi lično potvrdili Kemal i Handala, došli su u BiH sa namjerom da pruže pomoć i zaštite napadnuti bošnjački narod od kandži hrišćanskih agresora. 

Dakle, Kemal i Handala, koji su bili u dobrim odnosima sa generalom Sakibom Mahmuljinom, organizovali su jednu kriminalnu grupu koja se počela baviti pomenutim ilegalnim poslom. Ta grupa je uz pomoć nekoliko domaćih osoba uspostavila trgovinski kontakt sa srpskim vojnicima na Vlašiću. Oni su više puta kamionom išli ka Vlašiću, uz prisustvo domaćih pomagača, gdje su kupovali od srpskih vojnika ogromne količine raznih vrsta cigareta, odnosno onoliko koliko je moglo stati u kamion. 

...dok je pomenuta kriminalna grupa imala ogromnu zaradu, koja se kretala u milionima njemačkih maraka. 

Pričalo se među skoro svim stranim mudžahedinima koji su bili prisutni u tom periodu kako su Kemal i Handala imali pismeno odobrenje od generala Sakiba Mahmuljina za pomenuti šverc.

Kako se sjećam, krajem 1994. godine policija je zbog meni nepoznatih razloga tražila Kemala i Handalu sa namjerom da ih liše slobode, ali nisu uspjeli jer su se pomenuta dvojica skrivala u Vatrogasnom Domu Zenica, odnosno u sjedištu Odreda "El-Mudžahedin". Ebu el-Haris el-Libij je izjavio da po nikakvoj cijeni nebi policiji predao pomenutu dvojicu Turaka i da će ih štititi ako treba do zadnje kapi krvi. On je angažovao vozilo koji ih je prebacilo u Sarajevo, gdje im je ranije obezbijedio siguran odlazak iz BiH sa sarajevskog aerodroma.

Ali Hamad - U Mrezi Zla

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen