Sonntag, 5. April 2015

Muslimović i Mahmuljin osujetili obračun sa Mudžahedinima 1995

Generali Mehmed Alagić i Rasim Delić su tražili da se "raščišćava sa kriminalom, ratnim profiterstvom ili bilo kakvim ekstremizmom, čime se u suštini podriva borbena sposobnost i ugled naše Armije".

Operacija "Vranduk" 1995

Za razliku od Sakiba Mahmuljina, zapovjednik Sedmog korpusa ARBiH Mehmed Alagić imao je jasan stav da se problemi s mudžahedinima nikako ne mogu riješiti političkim pregovorima, već poduzimanjem radikalnih mjera. General Alagić je, u tom smislu, bio spreman da u realizaciju akcije „Vranduk“ uključi vojnike Sedmog korpusa, ali je prethodno inzistirao na odobrenju državnog i vojnog vrha.

Izetbegovićev je neformalni izaslanik na pregovorima bio u to vrijeme najmoćniji vojni obavještajac general Fikret Muslimović, koji je, po svemu sudeći, i presudio da do obračuna s mudžahedinima nikada ne dođe. Na sastanku koji je održan 15. maja 1995. Muslimović je podržao Mahmuljina, predlažući da se incidenti sa stranim dobrovoljcima rješavaju „političkim djelovanjem“.

kada je zapovjednik Armije BiH Rasim Delić od Komande Trećeg korpusa, također, tražio da se postrojbe sastavljene od stranih državljana stave pod efikasnu kontrolu. U dopisu koji je Komandi Trećeg korpusa ARBiH uputio 9. decembra 1993., general Delić je naredio poduzimanje neophodnih mjera na rješavanju problema sa mudžahedinima, unatoč njihovom vojnom angažmanu.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen