Freitag, 25. April 2014

Amerika nazvana po imenu Hrvata Muslimana

Vojskovođe Ameri:  
U svietu su najpoznatija 4 hrvatska nositelja tog patronima još u 11. stoljeću, rodom iz Dalmacije koji su došli u srednjovjeku Španjolsku. Oni su zatim u tadašnjem Kordovskom kalifatu prešli na islam, te postali njihovi vojni plaćenici u doba dinastije Omajida. Kasnije su napredovali do čina vojskovodje i bili su najjače ličnosti u zemlji ispod kalifa. To su Wadha el-Ameri (general 976- 1013) i sin mu Zohair al-Ameri (1018-1036), pa nakon raspada toga kalifata još i lokalni vladari taife Denia-Baleari: njihov nećak Mudjahid al-Ameri (1011-1045) i pranećak Ali al-Ameri (1045-1076).

Oba naša generala Ameri bili su vrhovni zapovjednici vojske i mornarice u tadanjoj Španjolskoj pa su baš oni tada organizirali i maurske ekspedicie na zapad preko tzv. 'Mračnog oceana'  do novoga zapadnog kopna Ard-Maykola: Vrlo vjerojatni maurski kontakti sa srednjovjekom Amerikom prije Kolumba potvdjeni su iz 3 nezavisna izvora: 
- datiranim arapskim natpisima na srednjoameričkim stienama, 
- arheonalazom u USA pri novogradnjama arapskih novčića sa srednjovjekim kufskim pismom, 
- a ove pomorske ekspedicie preko zapadnog oceana u 11. stoljeću zapisao je i poznati arapski geograf Al-Idrisi (1099-1166). 

Zato dio islamskih povjesnika smatra da od imena ovih generala možda potječe i samo zemljopisno ime Amerike, čije imenovanje dosad još nije sigurno dokazano pa o tom postoji više raznih hipoteza.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen