Freitag, 10. Juli 2015

Bošnjačko-Srpska Jalta 1985

Mustafa Borović: Dvije godine poslije toga (Izetbegovićevog hapšenja) sreli ste se sa Dobricom Ćosićem i drugim akademicima SANU-a.  Možete li nam to pobliže objasniti?  Ko je sve bio sa vama u grupi?

Halid Čengić: U društvu smo bili ja, Mustafa Spahić, Džemaludin Latić (već su bili izašli iz zatvora), gospođa Lejla Akšamija, kćerka gospodina Izetbegovića, i Azijada, supruga Ismeta Kasumagića (koji je još bio u zatvoru sa Izetbegovićem).  Akademik Ljuba Tadić nas je odveo u Beogradu u neki poznati restoran u šumi na Košutnjaku na ručak, jer tamo služe janjetinu.  Tamo smo ostali i razgovarali oko tri sata.  Kasnije smo shvatili da je to bila neka ¨srpsko-muslimanska Jalta¨.

Borović: O čemu ste razgovarali?

Čengić: O svemu. Moram istaći da su se naši domaćini dobro potrudili.  Napravili su takav raspored za stolom da pojedinačno svaki od nas sjedi do jednog od akademika, da može dobro razgovarati.  Ja sam sjedio do dr. Božidara Jakšića i dr. Koste Čavoškog.  Do Koste je sjedio akademik Tadić, pa do njega Džemal, pa onda Mustafa, pa akademik Dobrica Ćosić, pa Lejla i Azijada.

Magazin 'Ljiljan' od 18. maja 1998., 
citat iz intervjua sa Halidom Čengićem Hadžijom, ocem Hasana.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen