Mittwoch, 13. Juli 2016

Pravoslavje u Bosnu stiglo s Turcima

Pravoslavci se u toku druge polovine XV stoljeća, u sklopu osmanske politike naseljavanja opustošenih područja, naseljajavaju na sjeveru Bosne. Navest ćemo samo primjer osmanskog deftera iz 1476. godine, kada se u kraju oko Maglaja, naseljava 800 Srba sa dvojicom pravoslavnih sveštenika. U narednih 50 godina broj Srba u srednjoj i sjeveroistočnoj Bosni je nastavio rasti, a Srbi su sepočeli doseljavati i na prostoru sjeverozapadne Bosne. Naseljavanja su nastavljena i tokom XVII stoljeća, u jeku ratova sa Austrijancima, kada je za osmansku vlast bilo nepoželjno da pogranični krajevi budu naseljeni katoličkim stanovništvom koje je bilo sklono Austrijancima.


Drugo su Srbi (Surffen), koje oni zovu Vlasima (Wallachen), a mi ih zovemo Zigen (Ćići, Čiči) ili martolozima. Došli su iz mjesta Smedereva (Smedraw) i grčkog Beograda (griechisch Weißenburg), a vjere su sv. Pavla (Sankt Pauls). Mi ih držimo takođe za dobre hrišćane, jcr nc nalazimo nikakvu razliku izmedu njihove i rimske vjere.
https://de.scribd.com/Benedikt-Kuripesic-Putopis


Naseljavanje vlaškog stanovništva koje su Osmanlije provodile na novoosvojenim teritorijama u dalmatinskom zaleđu izazvalo je otpor kod domaćeg stanovništva. Neki sačuvani dokumenti osmanske provenijencije pokazuju da su se protiv te pojave posebno bunili građani Trogira.
http://bosnopolitan.blogspot.de/2015/08/vlasi-harali-dalmacijom.html

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen